Stoppen met Roken


Stoppen met Roken met Cognitieve Hypnotherapie bij Praktijk Holistica

Roken is ongezond en leidt tot een groot verscheidenheid klachten – van Chronische Obstructieve Longziekten (OCPD) tot longkanker, hart- en vaatziekten alsook een groot aantal andere ziekten.  Daarnaast kost het ook een geweldige hoeveelheid geld en wordt alleen jaarlijks duurder.  Maar dit weet je zeker al en is waarschijnlijk ook waarom je op deze pagina bent.  

 

Meer mensen maken gebruik van hypnose als een methode om te stoppen met roken.  Het is een natuurlijke, snel en ook goedkoper (zie Hypnose is Goedkoper) dan medicatie, andere hulpmiddelen zoals kauwgom of pleisters, of niet stoppen.  Het is ook zeer effectief.  Talrijke studies zijn gedaan naar die de effectiviteit van hypnose bij de stoppen met roken. Bijvoorbeeld, de grootste studie ooit wijst dat hypnose de meest effectieve manier om te stoppen met roken. Door een meta-analyse, waar de resultaten van meer dan 600 studies van 72 000 mensen uit Amerika en Europa statistisch gecombineerd was om verschillende methoden van stoppen met roken tegen elkaar te vergelijken is, bleekt het dat hypnose meer dan drie keer zo effectief als nicotine vervangende methoden is en 15 keer zo effectief als een poging om alleen te stoppen*.  Maar, hypnose is niet alleen effectiever maar het is ook bewezen dat 90% van mensen die stoppen met hypnose, gestopt blijven**.

 


Ik ben opgeleid in de meest geavanceerde hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie technieken die keer op keer hebben bewezen om effectiever te zijn om te stoppen met roken dan droog afkicken, jezelf te pleisteren in nicotinepleisters, kauwen van eindeloze stokken gom of weg puffen op een elektronische sigaret.


Helaas, het is een jammerde dat veel mensen niet een hypnotherapeut benaderen voor hulp bij het stoppen met roken.  Meestal om twee redenen: Ten eerste, ze zijn bang om te falen en zichzelf of iemand anders teleur te stellen. Ten tweede denken ze vaak dat het hels moeilijk gaat zijn.  Beide zorgen zijn helemaal te vermijden. De hypnotherapeut helpt je bij het samenstellen van jouw bewuste vastberadenheid en innerlijke bronnen van je geest om deze op de meest effectieve manier voor je te brengen omdat elke sessie geïndividualiseerd is.  Daarom is het ook de grootste voordeel van deze manier van stoppen met roken – het geeft je echt de kracht en controle om zelf te stoppen, en het zal veel makkelijker zijn dan wat je je waarschijnlijk ooit op dit moment zou kunnen voorstellen.

 


Hollywood sterren die stoppen met roken met hypnotherapie


Denk eens terug aan de tijd wanneer u uw eerste sigaret rookte. Misschien herinner je dat je hoestte. Je kunt jezelf zelfs hebben verslikte in de rook of voelde licht in het hoofd of misselijk. De meeste mensen moeten zichzelf ten minsten de eerste paar keren voor zichzelf liegen dat het leuk is terwijl ze hoestend en proestend lijden van de stank en fysische ongemakken van roken.  Kortom, je bent niet geboren met een drang om te roken.  In feite, het was een soort van zelfhypnose, dat maakte dat je blijven roken tegen jouw fundamentele instinct om het niet te doen. Maar door de voortzetting van jouw "zelf-praat" om jezelf te overtuigen het is cool en leuk, begon je te denken dat het is.  En met meerdere keren dat je rookt wordt het ook een gewoonte die geassocieerd wordt met specifieke gedragen, omstandigheden en denkpatronen.  En hier legt het geheim om te stoppen – je hebt je denken en gedragen vroeger verander en daarom kan je het weer doen… als je anders over roken begin denken, zal je anders erover voelt.  

 

En dit is waar het gebruik van een combinatie van hypnotherapie én cognitieve gedragstherapie (of te wel cognitieve hypnotherapie) om te stoppen met roken kan helpen. Stoppen met roken nu en je krijgt een schonere, gezondere toekomst, een langere levensduur, en je zult in staat zijn om te genieten van dat geweldig gevoel van weten dat je niet meer jezelf of iemand om je heen met je sigarettenrook beschadigt.


Binnen Praktijk Holistica gebruiken we cognitieve hypnotherapie om je snel, eenvoudig en zonder bijwerkingen te helpen om te stoppen met roken. Bij het stoppen met roken door cognitieve hypnotherapie realiseren de cognitieve hypnotherapeut een veranderde staat van bewustzijn (of te wel trance – zie Wat is Hypnose en Wat is Het Niet?) alsook een verandering in cognitieve percepties en gedrag door ook je denk- en gedragspatronen te identificeren.  Daardoor wordt er op allen aspecten van jouw rookgewoonten in gegrepen waardoor er nieuwe en langdurige veranderingen in jouw percepties, denken en gedragen bewerkstellig worden.

 

Gedurende de trance staat van verhoogde concentratie en ontspanning wordt er bekrachtigende suggesties gegeven ten aanzien van het stoppen met roken alsook suggesties om percepties en gedragen uniek aan jou, om te zetten in iets positief en ondersteunend.  Vanwege de trance staat, worden deze suggesties makkelijker door het onderbewustzijn opgenomen waarnaast er ook veranderingen in jouw specifieke gedragspatronen, triggers en cognitieve denkpatronen bewerkstellig worden om permanente veranderingen aan te brengen die je altijd rookvrij houden. Het is dan ook dit wat deze methode zo efficiënt maakt – kortom, de kern van het probleem wordt aangepakt.  Een verder voordeel van deze methode is dat je geen last zult hebben van de vervelende bijwerkingen van ontwenningsverschijnselen of stoppen met roken medicatie. 

 


Werkwiijzen


Stoppen met Roken met Cognitieve Hypnotherapie bij Praktijk Holistica

In tegenstelling tot andere “one-size-fits-all” stoppen met roken hypnose behandelingen, wordt er bij Praktijk Holistica een geïndividualiseerde behandelingsplan specifiek voor jou ontwerpt. Met cognitieve hypnotherapie werken we niet alleen om de fysieke gedrag met betrekking tot jouw gewoonte te veranderen, maar ook werken we met jouw unieke en persoonlijke gehechtheid aan sigaretten, jouw persoonlijke redenen voor roken en jouw persoonlijke redenen waarom je worstelen om te stoppen.

 

Samen kunnen we een individueel plan ontwerpen om je eens en voor altijd rook vrij te maken.  Dit doen we door maximaal 3 sessies te plannen.  Gedurende de eerste sessie gaan we jouw persoonlijke situatie en rookgedrag bespreken.  Hier identificeren en ontleden we alle factoren die persoonlijk aan jou zijn met betrekking tot jou denk- en gedragspatronen rondom roken, de redenen waarom je wilt stoppen, mogelijke obstakels die je kunt ervaren langs de weg en hoe we preventieve maatregelen in plek kunnen zetten om je niet van jouw bedoelingen te ontsporen. Daarna is er ongeveer een week voor de volgende sessie waarin je wordt gevraagd om elke keer dat je rookt, de tijd en enige gedrag, gedachten en gevoelens erover te noteren zodat we patronen en gewoonten kunnen identificeren.  In de tweede sessie zullen we deze aan pakken en in de werkelijke cognitieve hypnotherapie technieken en behandeling integreren.  Dan, als het nodig is, kan een derde opvolg sessie gepland worden als er na een paar dagen of weken de noodzaak is om de suggesties te versterken of indien, hoewel zelden, er een terugval hebben gebeurd.

 


DisclaimerNet als bij elke andere verslaving, zult u moeten worden vastgelegd en vastbesloten zijn om te stoppen met roken voor cognitieve hypnotherapie om de beste kans van slagen te hebben. Als je niet echt willen opgeven, of zijn niet op te geven voor je eigen redenen, maar omdat iemand anders je drukt om te stoppen, zal hypnotherapie waarschijnlijk minder effectief zijn. Ik behoud het recht om stoppen met roken gevallen te weigeren als ik denk dat de cliënt niet gemotiveerd is. 


Referentielijst:

*Schmidt, Chockalingam, "How One in Five Give Up Smoking", Journal of Applied Psychology, University of Iowa, October 1992.

 ** Klager, R., MMW Fortschr Med. 2004 May 13;146(20):16. [Article in German] PMID: 15344725 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Additionele Bronnen:

Elkins GR, Rajab MH., "Clinical hypnosis for smoking cessation: preliminary results of a three-session intervention", Texas A&M University System Health Science Center College of Medicine, Int J Clin Exp Hypn. 2004 Jan;52(1):73-81.

Johnson DL, Karkut RT, "Performance by gender in a stop-smoking program combining hypnosis and aversion", Adkar Associates, Inc., Bloomington, Indiana. Psychol Rep. 1994 Oct;75(2):851-7. PMID: 7862796 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Wynd, CA, "Guided health imagery for smoking cessation and long-term abstinence", Journal of Nursing Scholarship, 2005; 37(3):245-250.