Wat is hypnose en wat is het niet? Beknopte handleiding voor therapeuten en cliënten.

Praktijk Holistica Blog www.praktijkholistica.nl

Gedurende ons leven wordt ons onderbewustzijn geprogrammeerd door dagelijkse ervaringen en waarnemingen die voortdurend worden geïnterpreteerd en opgeslagen. Op basis hiervan leven wij, doen wij, denken wij… Het onderbewustzijn is namelijk de basis van al onze emoties, percepties, ideeën en ook ons zelfbeeld. Het bevat alle informatie waarop wij denken, redeneren, ervaren, voelen en ons lichaam zich presenteert.  Het is daarom ook de bron van schadelijke gedragspatronen.  Dié kunt snel leiden tot negatieve ervaringen en patronen die deze gedragspatronen versterken met het gevolg dat je snel in negatieve en destructieve neerwaartse spiraal kunt laten komen.

 

Het veranderen van deze “geprogrammeerde” denkbeelden, overtuigingen, emoties en gedragspatronen gaan in het dagelijkse leven heel moeilijk en langzaam.  Want hoewel wilskracht soms aanvankelijk iets snel kan bereiken, is de langdurige volhouding van wilskracht uitputtend en meestal onsuccesvol. Omdat de kern van het probleem niet wordt aangepakt en de veranderingen die zijn gemaakt wordt door wilskracht allen niet vanbinnen komen, is er altijd dat kleine stemmetje in de achterkant van je hoofd dat je vertelt dat je waardeloos bent... of wat je doet niet goed is... of dat je in ieder geval dat de sigaret wilt roken, ongeacht van het feit dat het slecht is voor jou... of toch een extra koekje pakken ondanks alle mooie beloften die je aan jezelf hebt gemaakt om het niet te doen...

 

Dat stemmetje is jouw onderbewustzijn. Het is de uitdrukking van jouw negatieve denkbeelden, de negatieve overtuigingen of emoties die je nog diep in je hebt die zichzelf vaak uiten in schadelijke gedragspatronen.  

 

Een hypnotherapeut is in een unieke positie om daadwerkelijk en rechtstreeks om te kunnen gaan met het onderbewustzijn en op een manier die niemand anders kan.  Hypnotherapie heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van andere psychologische benaderingen: 

 • Hypnotherapie handel rechtstreeks met het onderbewustzijn en,
 • Hypnotherapie is meestal veel sneller in het produceren van positieve veranderingen en resultaten (lees meer erover hier).

Al zijn hypnose en hypnotherapie geweldige instrumenten in het arsenaal van een therapeut, zijn er nog vele misvattingen en mythes rond hypnose. Beneden is een beknopte samenvatting voor beide therapeuten en cliënten waarin uitgelegd worden wat hypnose en hypnotherapie is, de voordelen ervan en dingen die cliënten erover moet weten voordat ze met hypnotherapie behandelingen begint.

 

 

Waarom Hypnose?

 • Jouw onderbewuste is 30.000 keer krachtiger dan jouw bewuste
 • Hypnose en hypnotherapie sneller en is effectiever dan ander vormen van psychologische therapieën
 • Hypnose en hypnotherapie is niet-invasief
 • Hypnose en hypnotherapie helpt bij het verbeteren en verdiepen van slaap
 • Hypnose en hypnotherapie bewerkstellig een algemene verbetering in stress en angstreacties zelfs al was het niet de focus van de behandeling
 • Hypnose en hypnotherapie veranderen negatieve gewaarwordingen in positieve percepties 

Wat moet ik weten?

 • Verwacht niet dat je een gehypnotiseerd gevoel krijgt
 • Verwacht ontspanning
 • Trance is niet hetzelfde als slapen of bewusteloos zijn
 • Trance is een natuurlijke staat en iedereen ervaren het op een of andere wijzen
 • Jij hebt altijd controle
 • Alle hypnose zijn een vorm van zelf-hypnose
 • Trance gaat over leren om in trance te gaan – hoe meer je het doet hoe succesvoller, makkelijker en dieper wordt het trance-proces.
Praktijk Holistica Blog - Wat is hypnose en wat is het niet? Beknopte handleiding voor therapeuten en cliënten.


Over Mij

Ik ben Lieze Boshoff, Transpersoonljke- en hypnotherapeut, en eigenaar van Praktijk Holistica. Ik behaalde een Bachelor in de Klinische Psychologie en een Master's in Neuropsychologie. Ik ben ook getraind in Diagnose en Interventie voor Klinische Psychologie, ontwikkelingsmodellen, hypnotherapie (Master), Reiki II, aromatherapie en reflexologie. U kunt meer hier over mij lezen.

 

Nadat ik mijn studie heb afgerond, werkte ik als promovendus en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar, door middel van een reeks van gebeurtenissen en ervaringen, ik mijn eerste liefde herontdekt - om mensen te helpen op de mentale, fysieke en spirituele niveau en dus echte en blijvende genezing en welzijn binnen het individu tot stand te brengen. Ik zeg herontdekt, omdat, zelfs als een eerstejaars student toen ik de pijnlijke reis van herstel van kanker die mijn moeder door ging ervaren, wou ik mijn eigen holistische genezing en welzijn praktijk starten, die gespecialiseerd in holistische en complementaire behandelingen die specifiek gericht zijn voor kankerpatiënten. Daarom heb ik besloten om eindelijk mijn dromen, mijn intuïtie en mijn hart na te streven, en zo werd Praktijk Holistica geboren.Abonneer je op de Praktijk Holistica Blog Nieuwsbrief

* indicates required

Disclaimer:  This is a personal weblog. The opinions expressed here represent my own and not necessarily those of Praktijk Holistica. n addition, my thoughts and opinions change from time to time…I consider this a necessary consequence of having an open mind. This weblog is intended to provide a semi-permanent point in time, a snapshot and manifestation of the various opinions, thoughts, feelings and interpretations of experiences that are running around my brain at any given moment in time.  As such, any thoughts and opinions expressed within older posts may not be the same, nor maybe even similar, to those I may hold today. Oh, and by the way, I am not sponsored or paid by anyone for anything on here.