Een Holistische Benadering tot Welzijn Deel 5: Holistische Therapieën voor het Geest en Lichaam

Praktijk Holistica Blog www.praktijkholistica.nl

In deel 1 hebben we de anatomie van de energie lichamen besproken en wat dit voor je gezondheid en welzijn betekent, alsook wat een onbalans in elk van deze betekent voor je gezondheid. In deel 2 waren bespreken we het bewijzen vanuit het onderzoek naar de interacties tussen materie, energie en welzijn terwijl er in deel 3 a en deel 3 b de verbinding tussen emoties en de ontwikkeling van de ziekte besprak. In deel 4 werd er besproken hoe een holistische benadering kan helpen bij het beheer en het herstel na ziekte. Hier worden de therapieën kortom uitgelegd en bespreken we hoe ze werken en hoe ze kunnen helpen.

 

Praktijk Holistica Blog - Een Holistische Benadering tot Welzijn Deel 5: Holistische Therapieën voor het Geest en Lichaam

Er zijn een heleboel holistische therapieën die verschillende aspecten van het individu behandelen. Deze variëren van transpersoonlijke psychologie en hypnose die bijdragen aan de spirituele, mentale en emotionele aspecten van het individu, tot reiki die gericht is op het balanceren en genezen van de persoon op een energiek niveau, naar voeding en massage die zich richten op de fysieke aspecten van de patiënt. Enkele van de meest populaire hiervan worden hieronder besproken.

 

 


1 - TRANSPERSOONLIJKE THERAPIE

Praktijk Holistica Blog - Een Holistische Benadering tot Welzijn Deel 5: Holistische Therapieën voor het Geest en Lichaam - Transpersoonlijke Therapie

Transpersoonlijke psychologie is een stroming binnen de psychologie die de spirituele en transcendente aspecten van de menselijke ervaring met het kader van de moderne psychologie integreert. Het is ook mogelijk te definiëren als een "geestelijke psychologie". De transpersoonlijke aspect kunt worden gedefinieerd als "ervaringen waarin het gevoel van identiteit of zelf verder gaat dan (trans) het individu of de persoonlijke, bredere aspecten van de mensheid, het leven, psyché of de kosmos omvatten".

 

Wat is Transpersoonlijke Therapie?

Kwesties die beschouwd worden in de transpersoonlijke psychologie zijn onder meer: spirituele zelfontplooiing, de zelf voorbij het ego, piekervaringen (dat wil zeggen een moment dat gepaard gaat met een euforische mentale toestand), mystieke ervaringen, systemische trance, spirituele crises, spirituele evolutie, veranderde staten van bewustzijn, spirituele oefeningen en andere verheven en/of ongewoon uitgebreid ervaringen van het leven. De discipline probeert om spirituele ervaring te beschrijven en te integreren in de context van moderne psychologische theorie en om nieuwe theorie te formuleren om deze ervaring te omvatten.

 

Hoe Kan Transpersoonlijke Therapie Helpen?

Een levensbedreigende ziekte, zoals kanker, duwt de patiënt in een smalle, grimmig, lichaamsgerichte bestaan, waar alle belangstelling en zorg gericht zijn op de bedreigde lichaam en de symptomen ervan. De diagnose zelf ontketent terreur en een gevoel van hulpeloosheid. Transpersoonlijke therapie is een tegengif voor de alleen maar “ziekte-gericht” chaos waarin de persoon in opgevangen is. Door het gebruik van transpersoonlijke therapeutische technieken, kan de perspectieven van de patiënt veranderen, verbreden en verdiepen. Betekenis moet worden gevonden binnen deze levens veranderende gebeurtenis. Want het is de schijnbare zinloosheid en het gevoel van zinloosheid wanneer je gediagnosticeerd worden met een levensbedreigende ziekte, dat zo moeilijk is om te dragen. Vaak wordt er gevraagd: 'Waarom ik?'. Het gevoel van de schijnbare onrechtvaardigheid daarvan. Om verwijderd te worden uit jouw normaal bestaan zonder een duidelijke, tastbare reden, wordt snel iets onuitwisbaar voor de patiënt. Daarom, om betekenis en een reden te vinden in de diagnose, is de eerste stap op weg naar genezing, het stellen van een meer betekenisvolle vraag: "Wat probeert het leven mij vertellen door die diagnose?". 

 


2 – HYPNOTHERAPIE & REGRESSIETHERAPIE

Praktijk Holistica Blog - Een Holistische Benadering tot Welzijn Deel 5: Holistische Therapieën voor het Geest en Lichaam - Hypnotherapie & Regressie

Een snel en eenvoudige manier om directe toegang tot het onderbewuste te krijgen is door hypnose. Met Hypnose verander je jouw onderbewustzijn, jouw diepste denkwijzen, waardoor er een ondersteunende, krachtige en energieke beweging ontstaat in de richting van het doel wat je wilt bereiken. Hypnose is een aangenaam proces waarbij er een rustige en ontspannen toestand van lichaam en geest ontstaat. Daardoor wordt bewuste gedachten gesupprimeerde waardoor alles gewoon waargenomen worden. Toch is er een directe toegang tot het onderbewustzijn met een verhoogde vatbaarheid voor suggesties die ons in staat stellen om beelden en gedachten als echt te ervaren. In deze toestand, die we hypnose noemen, is er de mogelijkheid om in het onderbewustzijn de denkbeelden, overtuigingen en emoties die ongewenst zijn om te laten zetten in een gewenste vorm.

 

Regressie is het ontdekken en herbeleven van eerdere ervaringen dat de huidige klachten en aandoeningen hebben veroorzaakt. Deze vergeten ervaringen bevatten soms emotionele wonden die nooit geheeld waren of herhalende, halfbewuste overtuigingen die constant in de onderbewuste geactiveerd zijn. Dergelijke programma's, of te wel 'karaktereigenschappen', kunnen alleen veranderen als we begrijpen hoe ze werden veroorzaakt en waarom wij aan hen blijven vasthouden.

 

Wat is Hypnotherapie & Regressietherapie?

Hypnotherapie is een methode waarbij men hypnose gebruikt om onderbewuste gedachten te koppelen aan die van het bewustzijn om aldus een therapeutische verandering te bewerkstelligen. Hypnotherapie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van problematiek zoals angst, fobieën, dwangstoornissen en gewoontebeheersing. Hypnotherapie kan ook helpen bij lichamelijke aandoeningen en pijnbeheersing. Bovendien kan hypnotherapie een algemene psychische verbetering tot stand brengen die niet alleen de belangrijkste klachten verhelpen, maar ook het gehele welbevinden van de je herstellen. Dit positief verkregen effect kan een permanent karakter hebben en hoeft met de jaren niet weer af te nemen.

 

In Regressietherapie in al zijn vormen, worden herbeleven gebruiken om niet alleen vergeten, genegeerde of onderdrukte ervaringen, emoties en gebeurtenissen op te roepen en te verwerken, maar ook om positieve gevoelens, sluimerende talenten en innerlijke hulpbronnen te (re)activeren. Daardoor krijg de persoon inzicht in hoe huidige emoties, gedachten en percepties hun wortels in ervaringen vanuit het verleden hebben gekregen. De oorsprong van ongewenste gedachten, percepties en emoties kunnen op dit manier ontdekt en verwerkt worden. Cliënten vinden vaak hun problemen terug naar trauma’s van vroeger of vanuit hun kindertijd. Sommige kunnen zelfs hun geboorte of de prenatale tijd in de baarmoeder ervaren terwijl anderen vorige levens herroepen of de invloed van overleden familieleden ervaren. Spirituele ervaringen zijn ook niet ongewoon. 

 

Hoe Kan Hypnotherapie & Regressietherapie Helpen?

Hypnotherapie kunt op een aantal manieren helpen. Het meest belangrijkst redenen waarom mensen met kanker hypnotherapie gebruiken is om te ontspannen en beter om te gaan met de symptomen van orthodoxe allotropische behandelingen. Hypnotherapie helpen mensen niet alleen om in gevoel van controle over hun omstandigheden te krijgen maar help ook om pijn en misselijkheid te bestrijden en reduceren die vaak gepaard gaan met chemotherapie en bestralingstherapieën. Daarnaast helpen hypnotherapie ook met de reductie van depressie, angst en stress terwijl het een gevoel van welstand opwekken.

 

Daarnaast kunnen negatieve en schadelijke ervaringen uit het verleden, of het vanuit recente gebeurtenissen (bijvoorbeeld het trauma rondom een diagnose van kanker, de pijn en het leed die worden veroorzaakt door de behandelingen zelf, of zelfs andere niet-kanker-gerelateerde trauma's), jeugdtrauma of zelfs traumatische gebeurtenissen uit vorige levens zijn, leiden tot emotionele stress en angst. Vanuit het onderzoek is het bewezen dat er een definitieve band bestaan tussen emotionele stress, angst en kanker (lees meer hier). Door regressietherapie kunnen emotionele letsels, trauma’s en negatieve ervaringen vanuit het verleden, die stress en angst veroorzaken, verwerkt en verwijderd worden. Door de afname van de symptomen van stress en angst, kan het lichaam zichzelf makkelijker genezen. 

 


3 - REIKI

Praktijk Holistica Blog - Een Holistische Benadering tot Welzijn Deel 5: Holistische Therapieën voor het Geest en Lichaam - Reiki

Er is een niet-fysieke en alomtegenwoordige energie die levensenergie aan elk levend organisme geeft. Voor vele duizenden jaren waren we bewust van, en bekend met, deze energie. Reiki is de gave van vitaliteit en zelfbehoud gecodeerd in de genetische samenstelling van alle wezens, met name “The Source”. Het is het hogere zelf die in verbinding is met de universele energie die alle levende wezens levensenergie in blazen. Alle levende wezens zijn hierbij aangesloten. Reiki als genezer is een vorm van "hands-on" genezing, met zijn oorsprong in India en het Oosten. Reiki is de hoogste en diepste vibratie van leven en is daarom noch positief, noch negatief. Reiki laat ons toe om één te worden met alle levende wezens en dingen in onze wereld. Reiki is pure, onvoorwaardelijke liefde en vreugde, en brengt iedereen die in aanraken komt met Reiki in harmonie met elkaar en met de universele energie.

 

Wat is Reiki Therapie?

Reiki is holistisch. Regelmatige contact met Reiki brengt de fysische, emotionele, spirituele en esoterische lichamen van de ontvanger in balans terwijl het de chakra-systeem activeren, balanceren en bekrachtigen. Daarnaast help Reiki met het voorkomen en genezen van ziekten en aandoeningen doordat het op het lichaam en geest werken waardoor het de eigen natuurlijke helende vermogens van de persoon die Reiki ontvangen stimuleren. De geblokkeerde emotionele en fysieke elementen die leiden tot ziekten en aandoeningen worden daardoor gewist.

 

Hoe Kan Reiki Helpen?

Reiki bewerkstellig een aantal positieve geestelijke, emotionele en lichamelijk ervaringen en veranderingen binnen de persoon die een Reikibehandeling ontvangt. Reiki activeren, bekrachtigen en balanceren van de chakra systeem en lost energieblokkades op waardoor de trillingsfrequentie van het lichaam verhoogt. Daarnaast genees Reiki emotionele wonden en helpt om negatieve conditionering en gedrag te veranderen alsook om de symptomen van stress, angst en depressie te verminderen. Reiki verlicht ook pijn, ontgift het lichaam van toxines, versnelt de natuurlijke genezing van wonden en ruimt chronische problemen geleidelijk op. Kortom, Reiki verbetert de gezondheid en helpt het voorkomen van ziekte door op een holistisch niveau te werken en het lichaam de kans geven om zichzelf te genezen.

 Over Mij

Ik ben Lieze Boshoff, Transpersoonljke- en hypnotherapeut, en eigenaar van Praktijk Holistica. Ik behaalde een Bachelor in de Klinische Psychologie en een Master's in Neuropsychologie. Ik ben ook getraind in Diagnose en Interventie voor Klinische Psychologie, ontwikkelingsmodellen, hypnotherapie (Master), Reiki II, aromatherapie en reflexologie. U kunt meer hier over mij lezen.

 

Nadat ik mijn studie heb afgerond, werkte ik als promovendus en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar, door middel van een reeks van gebeurtenissen en ervaringen, ik mijn eerste liefde herontdekt - om mensen te helpen op de mentale, fysieke en spirituele niveau en dus echte en blijvende genezing en welzijn binnen het individu tot stand te brengen. Ik zeg herontdekt, omdat, zelfs als een eerstejaars student toen ik de pijnlijke reis van herstel van kanker die mijn moeder door ging ervaren, wou ik mijn eigen holistische genezing en welzijn praktijk starten, die gespecialiseerd in holistische en complementaire behandelingen die specifiek gericht zijn voor kankerpatiënten. Daarom heb ik besloten om eindelijk mijn dromen, mijn intuïtie en mijn hart na te streven, en zo werd Praktijk Holistica geboren.Abonneer je op de Praktijk Holistica Blog Nieuwsbrief

* indicates required

Disclaimer:  This is a personal weblog. The opinions expressed here represent my own and not necessarily those of Praktijk Holistica. n addition, my thoughts and opinions change from time to time…I consider this a necessary consequence of having an open mind. This weblog is intended to provide a semi-permanent point in time, a snapshot and manifestation of the various opinions, thoughts, feelings and interpretations of experiences that are running around my brain at any given moment in time.  As such, any thoughts and opinions expressed within older posts may not be the same, nor maybe even similar, to those I may hold today. Oh, and by the way, I am not sponsored or paid by anyone for anything on here.