Stress, Burn-out en Overspannenheid Deel 4: Stressmanagement & Reductie

Praktijk Holistica Blog www.praktijkholistica.nl

In deel 1 hebben we de effecten en gevolgen van stress, burn-out en overspannenheid besproken.  In deel 2, keken we naar het verschillen tussen reguliere zorg en holistische zorg gedurende de aanpak van stress en stressmanagement terwijl we in deel 3 naar verschillende holistische strategieën en therapieën besprak die overspannenheid en burn-out voorkomen. In deel 4 bespreken we hoe je, als je toch overspannen of burned-out bent, op een holistische wijzen deze kunnen beheren en verminderen.

 

Net als met andere problematieken, is stress een groot probleem in onze huidige samenleving en komt stress vaker voor dan wat we zouden willen.  Ongeveer 10% van Nederlanders hebben te maken met burn-out verschijnselen terwijl er jaarlijks 30.000 afkeuringen gemaakt tgv psychische klachten.  Daarnaast is het geschat dat gemiddeld 80% van langdurige werkverzuim gerelateerd is aan stress verwante klachten zoals burn-out en overspannenheid.  Momenteel wordt er ook geschat dat binnen Nederland, 30% van mentale problematieken gerelateerd zijn aan stress omdat die vaak symptomen van andere psychische ziektes verergert of zelfs triggert. 

 

Dus, als je je overspannend voelt, met burn-out te maken hebt of je je helemaal uit gestrest voelt, ben je niet alleen.  En gelukkig is er ook een verscheidenheid van behandelingen, therapieën en strategieën die je kunt gebruiken om niet alleen de symptomen, maar ook de onderliggende oorzaken van je klachten op een holistische wijzen aan te pakken.

 


Cognitieve Hypnotherapie


Praktijk Holistica Blog - Stress, Burn-out en Overspannenheid Deel 4: Stressmanagement & Reductie

Het is natuurlijk belangrijk om je werk zo goed mogelijk te doen. Maar je hoeft jezelf zeker niet verder te duwen dan wat je kunt of je eigen fysieke grenzen te overschrijden om te bewijzen dat je perfect bent of onontbeerlijk of wat dan ook.  Theoretisch gesproken ja, maar in de praktijk lijkt het wel wat anders.  Wat drijft zo veel van ons om verder te gaan dan onze grenzen, om te vergeten om te lachen en te spelen en alleen maar echt te werken om te leven?

 

Het antwoord is dat er veel redenen zijn…

 

Vaak kunnen er beperkende overtuigingen zijn zoals 'ik ben niet goed genoeg' of zogenaamde “bedrieger-syndroom” (dat wil zeggen wanneer ze zien wie ik echt ben, zullen ze weten dat ik niet echt aan het werk ben) of "succes komt alleen als je jezelf hard duwt".  We kunnen onze opvattingen van onszelf vormen door slechte ervaringen en ook leren van een ouder of autoriteitsfiguur.  Soms worden we gedreven om degenen in gezag te bevredigen en/of bang te zijn dat we gekritiseerd gaan worden of om de baan te verliezen.  Of weer voor anderen zoeken ze voortdurend goedkeuring om waardig en waardevol te voelen en zullen ze ook alles ervoor doen (wat vaak te maken heeft met een gebrek aan goedkeuring in de kindertijd).

 

Met cognitieve hypnotherapie worden deze onderliggende gedachten en gevoelens ontdekken en onthullen en worden deze overtuigingen en negatieve drijfkrachten veranderen in een positiever manier van denken.  Zo wordt er een beter evenwicht tussen je werkleven en je eigen leven bewerkstellig zónder de gevoelens van stress en schuld die misschien voorheen ermee gepaard hebben gegaan.  Dat betekent dat je je stress meer realistisch kunt her-kaderen, kunt beheren, en dat je goed kunnen werken térwijl je ook goed voor jezelf zorgt, gezonder leeft, gelukkiger en efficiënter bent.  Want dan, als je moe wordt, of gestrest of overwerkt… dan weet je precies wat je moeten vermijden en wat je moet doen om weer.

 

Lees meer over cognitieve hypnotherapie en hoe het verschil van hypnose en gewoon hypnotherapie hier.

 


Transpersoonlijke Therapie


Praktijk Holistica Blog - Stress, Burn-out en Overspannenheid Deel 4: Stressmanagement & Reductie

Net als met cognitieve hypnotherapie, is transpersoonlijke therapie van ongelooflijke waarde bij stressmanagement en de behandeling van burn-out.  Transpersoonlijke therapie is een proces van zelfverwezenlijking en zelfontplooiing, die je helpt om de diepe kern van jouw essentiële zelf te ontdekken. Therapie werkt door het opbouwen en uitbreiden van de kwaliteiten jezelf, je spiritualiteit en je zelfontwikkeling waardoor je jouw vrije wil en innerlijke middelen kunt gebruiken om innerlijke conflicten te verwijderen en een gevoel van evenwicht en harmonie in jouw leven te creëren (lees meer hier).

 

Omdat transpersoonlijke therapie je als een complexe en gehele wezen benaderd – lichamelijk, emotioneel, geestelijk en spiritueel – wordt het oorzaken van de overspannenheid en/of burn-out aangepakt en niet alleen de symptomen.  Gedurende cognitieve gedragstherapie, wordt (zoals de naam reeds suggereert) alleen maar de gedragen en de gedachten aangeraakt terwijl de diepere en onderliggende emoties en gevoelens van bijvoorbeeld “niet-genoeg-zijn” of “minder-dan-perfect-zijn” die vaak gepaard gaan met stress, helemaal genegeerd.  Met transpersoonlijke therapie leer je bijvoorbeeld hoe om verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen, hoe om met detachement naar jezelf, je omstandigheden en stressvolle situaties te kijken die je afstand en rust geven, hoe om je spirituele zij met je mens-zijn te integreren, hoe om jezelf te genezen alsook hoe om balans in je leven te bewerkstelligt. 

 


Reiki


Praktijk Holistica Blog - Stress, Burn-out en Overspannenheid Deel 4: Stressmanagement & Reductie

 

Reiki is een vorm van energetische genezing (lees meer hier).  De reden waarom Reiki zo’n krachtige en effectieve vorm van ontspanning en genezing is, is omdat het, de chakra-systeem (en zo doende de fysische en energetische lichamen) balanceren waardoor enige ongemak, pijn en energetische blokken verwijderen worden.  Kortom, het herstel de natuurlijke energetische vloei binnen de materiële en esoterische lichamen, ondersteun en faciliteert balans op alle niveaus en bewerkstellig algehele genezing, ontspanning en relaxatie.

 


Mindfulness & Meditatie


Praktijk Holistica Blog - Stress, Burn-out en Overspannenheid Deel 4: Stressmanagement & Reductie

Mindfulness is geen techniek maar liever een vaardigheid die geweldig behulpzaam is momenteel bewust te worden van het huidig moment.  De zogenaamde “nu” – zonder om je eigen gevoelens, emoties, vrezen en onzekerheden erop af te drukken of te probeer veranderen.  Door bewust te zijn van een situatie, zonder vooroordeel of intentie krijg je een type objectiviteit die geweldig rustgevend kunt zijn.  Door “mindful” (met andere woorden bewust) te worden gedurende stressvolle situaties, kan je bijna onmiddellijk de stress gevoelens beheren en verminderen.

 

Meditatie sluit aan bij mindfulness maar gaat een stapje verder.  Gedurende meditatie, net als met mindfulness, wordt je bewust van het moment, maar op een meer formele wijzen.  In plaats van bewust te worden op een gegeven stressvolle moment, is meditatie een opzettelijke en voorbedachte oefening waarbij je tijd opzijzet om bewust te worden.  Er zijn een verscheidenheid verschillende meditatietechnieken die je kunt gebruiken (lees meer hier).  Experimenteer en probeer met ze en vind een die het best bij je past.  Misschien vind je dat zekere technieken beter is onder zekere omstandigheden, terwijl andere meer toepasselijk zijn voor andere situaties.

 


Goed voor Jezelf Zorgen


Praktijk Holistica Blog - Stress, Burn-out en Overspannenheid Deel 4: Stressmanagement & Reductie

 

Dit betekent gewoon, gezond eten, minder drinken, stoppen met roken, meer bewegen, en ook soms gewoon ontspannen - neem regelmatig een pauze waarin je even helemaal niets of totaal iets anders doet. Want ook afwisseling van werktaken voorkomt stress.  Het betekent ook dat je jezelf eerste moet zetten.  Het is leuk als mensen je aardig vinden, maar niet als dat ten koste van jezelf gaat. Kom voor jezelf op en zeg nee als je iets niet wilt of kunt doen.  Trek ook tijdig aan de bel als je voelt dat de spanning te veel wordt. Daarnaast is het ook een goed idee om, om hulp te roepen van collega's, vrienden en familie of professionele hulpverleners vóórdat het te laat is en je je overweldigd voelt.

 Door stress, overspannenheid en burn-out op een holistische wijzen aan te pakken en in jezelf te beleggen, kunt je een evenwichtige krijgen tussen het eisen die het leven aan je stelt, rusten en spelen.   Op het lang duur zijn de voordelen zo veel meer dan de initiële energetische en financiële investering en inzet omdat het betekent dat je niet alleen beter met stress omgaan en met de symptomen van burn-out (minder is meer met andere woorden), maar je zal ook diepliggende problemen en struikelblokken genezen en verwijderen die daartoe lijden dat je meer van het leven kunt genieten…  en nog belangrijker, meer van jóúw leven kunt genieten.Over Mij

Ik ben Lieze Boshoff, Transpersoonljke- en hypnotherapeut, en eigenaar van Praktijk Holistica. Ik behaalde een Bachelor in de Klinische Psychologie en een Master's in Neuropsychologie. Ik ben ook getraind in Diagnose en Interventie voor Klinische Psychologie, ontwikkelingsmodellen, hypnotherapie (Master), Reiki II, aromatherapie en reflexologie. U kunt meer hier over mij lezen.

 

Nadat ik mijn studie heb afgerond, werkte ik als promovendus en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar, door middel van een reeks van gebeurtenissen en ervaringen, ik mijn eerste liefde herontdekt - om mensen te helpen op de mentale, fysieke en spirituele niveau en dus echte en blijvende genezing en welzijn binnen het individu tot stand te brengen. Ik zeg herontdekt, omdat, zelfs als een eerstejaars student toen ik de pijnlijke reis van herstel van kanker die mijn moeder door ging ervaren, wou ik mijn eigen holistische genezing en welzijn praktijk starten, die gespecialiseerd in holistische en complementaire behandelingen die specifiek gericht zijn voor kankerpatiënten. Daarom heb ik besloten om eindelijk mijn dromen, mijn intuïtie en mijn hart na te streven, en zo werd Praktijk Holistica geboren.Abonneer je op de Praktijk Holistica Blog Nieuwsbrief

* indicates required

Disclaimer:  This is a personal weblog. The opinions expressed here represent my own and not necessarily those of Praktijk Holistica. n addition, my thoughts and opinions change from time to time…I consider this a necessary consequence of having an open mind. This weblog is intended to provide a semi-permanent point in time, a snapshot and manifestation of the various opinions, thoughts, feelings and interpretations of experiences that are running around my brain at any given moment in time.  As such, any thoughts and opinions expressed within older posts may not be the same, nor maybe even similar, to those I may hold today. Oh, and by the way, I am not sponsored or paid by anyone for anything on here.