Stress, Burn-out en Overspannenheid Deel 2: Benaderingen & Oplossingen

Praktijk Holistica Blog www.praktijkholistica.nl

In deel 1 hebben we de effecten en gevolgen van stress, burn-out en overspannenheid besproken.  In deel 2, kijken we naar het verschillen tussen reguliere zorg en holistische zorg gedurende de aanpak van stress en stressmanagement. 

 

Bij het vragen om verschillende soorten stress te definiëren, denken de meesten van ons aan onaangename dagelijkse gebeurtenissen en oorzaken die buiten onszelf ontstaan. Irriterende medewerkers, huilende kinderen, een eng diagnose of ontluikende schuld worden toegerekend voor de gevoelens van stress die we ervaren. Maar, wat er misschien niet veel aandacht aan geschonken worden, zijn de lastige onderstromen in het lichaam en geest. Je kan zo gewend zijn aan hen dat je ze als normaal – als een onderdeel van je persoonlijkheid – beschouwt. Er wordt vaak niet beseffen dat deze onderstromingen diep in het onderbewustzijn begraven zijn terwijl het stilletjes op een cellulair niveau het lichaam beïnvloedt. 

 

Praktijk Holistica Blog - Stress, Burn-out en Overspannenheid Deel 2: Benaderingen & Oplossingen

Je zult niet noodwendig bewust zijn van deze verontrustende overtuigingen, gevoelens, gedachten en fysieke toxines.  Sommigen liggen net onder het oppervlak, en bubbelen elke keer op in stressvolle situaties maar op het moment dat het rustiger wordt, duwt je ze gewoon weer naar beneden.  Andere liggen dieper verborgen maar speel steeds een directe rol in hoe je je voelt en hoe je met stress omgaan al ben je niet direct bewust dat ze bestaan.  Maar, in iedere geval, leiden ze tot lichamelijke, geestelijk en spirituele ellende die je gezondheid op de lange duur kunt belemmeren.

 

Daarom neem holistisch stressmanagement een veel breder overzicht van stress dan het standaard idee van mentale stress. Het heeft ook een bredere weergave van natuurlijke stress-verminderaars en strategieën.  Vaak is er andere, meer ernstige onderliggende problemen die gepaard gaan met stress die niet altijd door traditionele zorgverleners zoals bijvoorbeeld huisartsen en psychologen aangesproken worden, omdat ze niet de hele mens – de fysische zowel als de energetische aspecten – behandelen.  Er wordt meestal gefocusseerd op symptomen van stress (bv. slapeloosheid, depressie, hoge bloeddruk enz.) zonder om naar de energetische en spirituele aspecten van de cliënt te kijken.

 


Bijvoorbeeld, reguliere zorg kijk naar het individu als:


  • Onafhankelijk, als een eenling apart van zijn of haar omgeving
  • Diagnosen worden gemaakt binnen het kader van óf body, óf mind
  • Alleen symptomen worden aangepakt en behandeld
  • Synthetische medicijnen worden gebruikt om een type “pleister” op de problematiek te plakken zonder om naar gehele welzijn te kijken
  • Ingreep is van buiten de cliënt 

 In contrast, kijk holistische zorg naar:


  • De mens als deel van een groter geheel – als deel van de natuur, de omgeving en de samenleving
  • Een totaal diagnose die mind, body én soul insluiten
  • De oorzaak en die wordt aangepakt met de symptomen als maar een onderdeel van de behandeling
  • Natuurlijke en energetische behandelingen en middelen om een algemeen welzijn te bewerkstellig binnen de cliënt
  • Zelfhelende vermogen van de cliënt 

 Het doel van een holistische benadering tot stressmanagement is om acute en chronische stress op een fysiek, geestelijke en spirituele niveau ten eerste te voorkomen, maar as het toch is gebeurd te verminderen en verlichten door op alle niveaus in te grijpen. 

  

In deel 3 gaan we verschillende holistische strategieën en therapieën bespreken die overspannenheid en burn-out kunnen voorkomen, maar als het toch is gebeurd, bespreken we in deel 4 hoe deze op een holistische wijzen beheren en verminderen kunnen worden.Over Mij

Ik ben Lieze Boshoff, Transpersoonljke- en hypnotherapeut, en eigenaar van Praktijk Holistica. Ik behaalde een Bachelor in de Klinische Psychologie en een Master's in Neuropsychologie. Ik ben ook getraind in Diagnose en Interventie voor Klinische Psychologie, ontwikkelingsmodellen, hypnotherapie (Master), Reiki II, aromatherapie en reflexologie. U kunt meer hier over mij lezen.

 

Nadat ik mijn studie heb afgerond, werkte ik als promovendus en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar, door middel van een reeks van gebeurtenissen en ervaringen, ik mijn eerste liefde herontdekt - om mensen te helpen op de mentale, fysieke en spirituele niveau en dus echte en blijvende genezing en welzijn binnen het individu tot stand te brengen. Ik zeg herontdekt, omdat, zelfs als een eerstejaars student toen ik de pijnlijke reis van herstel van kanker die mijn moeder door ging ervaren, wou ik mijn eigen holistische genezing en welzijn praktijk starten, die gespecialiseerd in holistische en complementaire behandelingen die specifiek gericht zijn voor kankerpatiënten. Daarom heb ik besloten om eindelijk mijn dromen, mijn intuïtie en mijn hart na te streven, en zo werd Praktijk Holistica geboren.Abonneer je op de Praktijk Holistica Blog Nieuwsbrief

* indicates required

Disclaimer:  This is a personal weblog. The opinions expressed here represent my own and not necessarily those of Praktijk Holistica. n addition, my thoughts and opinions change from time to time…I consider this a necessary consequence of having an open mind. This weblog is intended to provide a semi-permanent point in time, a snapshot and manifestation of the various opinions, thoughts, feelings and interpretations of experiences that are running around my brain at any given moment in time.  As such, any thoughts and opinions expressed within older posts may not be the same, nor maybe even similar, to those I may hold today. Oh, and by the way, I am not sponsored or paid by anyone for anything on here.