Chakra’s 101: Een Introductie

Praktijk Holistica Blog www.praktijkholistica.nl

Wat is een chakra?  Eenvoudig gezegd, een chakra is een energie vortex die op een bepaalde frequentie trillen en verschillende spirituele, mentale, emotionele en fysieke aspecten van je wezen bij de alomtegenwoordige universeel en leven gevende bron van energie aan sluiten. Meer specifiek, je chakra's zijn energiecentra die je hogere zelf, energie lichamen en jouw fysieke lichaam met elkaar verankeren, terwijl het op hetzelfde moment je met de universele bron van energie verbinden. Om je chakra's te visualiseren, stel je wervelende draaikolken of vortexen (het woord chakra in het Sanskriet betekent eigenlijk wiel of schijf) van energie voor, waar materie, energie en bewustzijn elkaar ontmoeten. Deze verbinding, en de stroom van deze vitale levensbron van die door jouw energieke en fysieke lichaam via jouw chakra systeem, is essentieel voor jouw gezondheid, vitaliteit en helderheid.

 

Praktijk Holistica Blog - Chakra’s 101: Een Introductie

Er zijn vele chakra’s door jouw hele lichaam, maar de zeven belangrijkste zijn in een lijn en begint bij de basis van je ruggengraat (of wortelchakra), je sacrale chakra, navelchakra, hart chakra, keel chakra, derde oog chakra en tenslotte de kroon chakra op de kruin van je hoofd. Elke chakra vibreert op zijn eigen frequentie, komt overeen met een eigen set van emotionele, psychologische en spirituele expressies en wordt stemt overeen met zijn eigen kleur. Elke chakra wordt ook geassocieerd met de belangrijkste zenuwcentra en / of organen in je lichaam. De mate van balans binnen deze energieke vortex systeem, alsmede de aansluiting op die van de universele energiebron, is dus essentieel voor je spirituele, mentale, emotionele en fysieke welzijn. Als de energie vrijelijk kan stromen en onverhinderd door deze energiecentra kunt vloeien, zal jouw fysieke en energie lichamen ook vrij, gezond en vitaal zijn. Daarentegen, als een van deze energiecentra geblokkeerd is, wordt het vloei van de universele energiebron geblokkeerd en een onbalans ontstaat, die kan manifesteren op verschillende manieren; alles van depressie, verdriet en woede tot fysieke ongemak en ziekte.

 

Chakra’s kan door een verscheidenheid van verschillende manieren geblokkeerd raken. Net als enige ander set van systemen, kan een gebrek aan verzorging en onderhoud de grootste boosdoener zijn als het gaat om een gebrek aan evenwicht in de chakra-systeem. Een andere manier waarop jouw chakra's kunnen worden geblokkeerd of uit balans komen, is door middel van mensen en gebeurtenissen in jouw omgeving. Omdat alles bestaat uit energie, ontvangt je voortdurend subtiele energie "imprints" van mensen en dingen om je heen. Deze onzichtbare energieën komen jouw chakra's binnen, wervelen rond en verspreiden in zichzelf door jouw hele energiesysteem, waardoor je eigen gevoel van evenwicht en energie homeostase beïnvloed worden. Dit is dan ook hoe lager vibrerende situaties, dingen en mensen kunnen leiden tot geblokkeerde chakra’s. Op een gelijke wijze, als je door middel van stress, gebrek aan slaap, slechte voeding, verslavingen enzovoorts zwak en krachteloos zijn, verminderd jouw vermogen om de invloed van deze negatieve energieën te negeren of te bestrijden. Maar, om je chakra's in evenwicht te krijgen en het handhaven van dat balans is een relatief eenvoudig proces, hoewel het wel oefening, tijd en discipline vergt.

 

De eerste stap in het balans brengen van jouw chakra's lijkt misschien vanzelfsprekend. Eerstens, moet je bewust zijn van een gebrek aan evenwicht.  Dit alleen zal al een beetje helpen met de balanceren proces. Omdat de ziel, lichaam en geest allemaal met elkaar verbonden zij, kan een bewuste en aandachtig focus, met de bedoeling op om de chakra's te activeren en balanceren, soms genoeg om de stroom van energie te herstellen. Echter, vaker wel dan niet, is wat meer moeite nodigt. Er zijn vele andere methoden om jouw chakra's in balans te brengen en te onderhouden.  Deze varieert van het creëren van een veilige ruimte tot meditatie, visualisatie, kleuren, geluiden, ademhaling, en zelfs geuren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat, wanneer je de intentie zet om je chakra's in balans te brengen, moet jij altijd vanaf de wortel chakra begint, omdat dit het chakra is die het  energiesysteem centreert.

 

Praktijk Holistica Blog - Wortel Chakra (Materie) De Wortel Chakra is de chakra van stabiliteit, aarding, veiligheid en basisbehoeften. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik ben".

 

Wortel Chakra (Materie)

 

De Wortel Chakra is de chakra van stabiliteit, aarding, veiligheid en basisbehoeften. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik ben".

 


Praktijk Holistica Blog -  Sacrale chakra (Materie) De Sacrale Chakra is de chakra van creativiteit en seksualiteit. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik voel".

 

Sacrale chakra (Materie)

 

De Sacrale Chakra is de chakra van creativiteit en seksualiteit. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik voel".

 


Praktijk Holistica Blog - Navel Chakra (Materie) De Navel Chakra is de bron van persoonlijke macht. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik doe".

 

Navel Chakra (Materie)

 

De Navel Chakra is de bron van persoonlijke macht. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik doe".

 


Praktijk Holistica Blog - Hart Chakra (Materie en Geest) De Hart Chakra is het connectie tussen materie en geest en dient als een brug tussen het lichaam, geest en ziel. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik heb lief".

 

Hart Chakra (Materie en Geest)

 

De Hart Chakra is het connectie tussen materie en geest en dient als een brug tussen het lichaam, geest en ziel. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik heb lief".

 


Praktijk Holistica Blog - Keel Chakra (Geest) De Keel Chakra is de bron van verbale expressie en de mogelijkheid om je hoogste waarheid te spreken. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik spreek".

 

Keel Chakra (Geest)

 

De Keel Chakra is de bron van verbale expressie en de mogelijkheid om je hoogste waarheid te spreken. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik spreek".

 


Praktijk Holistica Blog - Derde Oog Chakra (Geest) De Derde Oog Chakra is het centrum van intuïtie. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik zie".

 

Derde Oog Chakra (Geest)

 

De Derde Oog Chakra is het centrum van intuïtie. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik zie".

 


Praktijk Holistica Blog - Kruin Chakra (Geest) De Kruin Chakra of de Duizend Lotusbloembloemblaadje Chakra is de chakra van verlichting en je verbinding met je hogere zelf, anderen, het universum en God. Het wordt geassocieerd met "Ik begrijp"

 

Kruin Chakra (Geest)

 

De Kruin Chakra of de Duizend Lotusbloembloemblaadje Chakra is de chakra van verlichting en je verbinding met je hogere zelf, anderen, het universum en God. Het wordt geassocieerd met de filosofie van "Ik begrijp".

 


 

In de volgende gedeelte, zullen we in meer detail naar elke individuele chakra kijken, ontdekken wat ze zijn, wat ze doen en hoe om ze te activeren, balanceren en te onderhouden.Over Mij

Ik ben Lieze Boshoff, Transpersoonljke- en hypnotherapeut, en eigenaar van Praktijk Holistica. Ik behaalde een Bachelor in de Klinische Psychologie en een Master's in Neuropsychologie. Ik ben ook getraind in Diagnose en Interventie voor Klinische Psychologie, ontwikkelingsmodellen, hypnotherapie (Master), Reiki II, aromatherapie en reflexologie. U kunt meer hier over mij lezen.

 

Nadat ik mijn studie heb afgerond, werkte ik als promovendus en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar, door middel van een reeks van gebeurtenissen en ervaringen, ik mijn eerste liefde herontdekt - om mensen te helpen op de mentale, fysieke en spirituele niveau en dus echte en blijvende genezing en welzijn binnen het individu tot stand te brengen. Ik zeg herontdekt, omdat, zelfs als een eerstejaars student toen ik de pijnlijke reis van herstel van kanker die mijn moeder door ging ervaren, wou ik mijn eigen holistische genezing en welzijn praktijk starten, die gespecialiseerd in holistische en complementaire behandelingen die specifiek gericht zijn voor kankerpatiënten. Daarom heb ik besloten om eindelijk mijn dromen, mijn intuïtie en mijn hart na te streven, en zo werd Praktijk Holistica geboren.Abonneer je op de Praktijk Holistica Blog Nieuwsbrief

* indicates required

Disclaimer:  This is a personal weblog. The opinions expressed here represent my own and not necessarily those of Praktijk Holistica. n addition, my thoughts and opinions change from time to time…I consider this a necessary consequence of having an open mind. This weblog is intended to provide a semi-permanent point in time, a snapshot and manifestation of the various opinions, thoughts, feelings and interpretations of experiences that are running around my brain at any given moment in time.  As such, any thoughts and opinions expressed within older posts may not be the same, nor maybe even similar, to those I may hold today. Oh, and by the way, I am not sponsored or paid by anyone for anything on here.